On Grid Sistemler

03-03-2023 14:25
On Grid Sistemler



Şebekeye Bağlı (On-Grid) Sistem

Adından da anlaşılacağı üzere bu sistemler doğrudan merkezi elektrik şebekesine bağlı sistemlerdir. Sistemin çalışma prensibi günümüz yaşam koşulları ele alındığında birçoğumuz için oldukça elverişlidir. Şöyle ki sistemdeki fotovoltaik paneller, güneş ışığından ürettikleri elektrik enerjisini evlerimize ya da işletmelerimize yönlendirir. Sisteme ulaşan güneş ışığı yeterli ya da fazla ise dolayısıyla enerji ihtiyacımız da karşılanır ve hatta fazla gelen kısım doğrudan şebekeye aktarılarak satılır. Fakat güneş ışığının yeterli olmaması ve dolayısıyla enerji ihtiyacımızın karşılanamadığı vakitlerde tüketici elektrik enerjisini şebekeden alarak karşılar. Özetle tüketici ihtiyacı olduğunda şebekeden elektrik alabilir ve de ürettiği enerji arttığında şebekeye geri satabilir. Burada sistemin amacı sürekli bir enerji döngüsü sağlayarak enerjinin üretildiği yerde tüketilmesidir.

 

 

Şebekeye Bağlı Güneş Sistemi Nasıl Çalışır?

On-Grid güneş enerjisi sistemi, özellikle ana elektrik şebekesinden evlere gücün nasıl dağıtıldığı hakkında biraz bilginiz varsa, anlaşılması kolay çok basit bir şekilde çalışır. Aşağıda, bunun nasıl çalıştığının basitleştirilmiş bir dökümü yer almaktadır.

-Elektrik, şebekeye bağlı olandan kullanıcının evine ve kullanıcının evinden şebekeye geri akar. Bu sistemi, var olanlar arasında çok esnek ve kullanışlı bir sistem yapan özellik budur.

-Güneş panelleri olan çatıya monte edilmiş kullanıcının evinin tamamı doğrudan şebekeye bağlıdır. Güneşten gelen doğrudan enerjiyi, Doğru Akım şeklinde elektrik enerjisine dönüştürürler.

-Bu Doğru Akım daha sonra eviriciye gönderilir, bu da DC'yi artık evin tüm elektrik haberleri için kullanılabilecek bir Alternatif Akım'a dönüştürür. Bu AC daha sonra şebekeye geri yönlendirilir ve burada günlük kullanım için evi beslemek için kullanılır.

-Aynı zamanda evirici, eve verilen elektriğin voltaj miktarını düzenlemeye yardımcı olur. Bunun nedeni, sağlanan gücün evin ihtiyaçlarını aşabilmesidir.

-Daha sonra güç, güç tüketiminin kaydedildiği net sayaç üzerinden yönlendirilir ve tüketiciye ay sonunda fatura verilir.

 

Şebekeye Bağlı Sistem İçin Gereksinimler

 

Inverter: Bu, güneş panelinin ürettiği Doğru Akımı, artık evin etrafındaki ve dışındaki şeylere güç sağlayabilen bir Alternatif Akım'a dönüştüren şeydir. Her şeyin on-grid sisteminde çalışmasını sağlamak için gerekli olan bileşenlerden biridir.

Dizi DC Bağlantısını Kes: bu bir acil durum anahtarı bakım ve onarım yaparken evin elektriğini kesmek için kullanılır. DC, AC'ye dönüştürülmeden önce bile gücü doğrudan güneş panelinden keser ve bu, özellikle acil durumlarla uğraşırken güvenliği artırır.

Güç ölçer: Bu, sistem tarafından, elektrik şebekesinden kullandığınız elektrik miktarını ölçerek elektrik şebekesine bir bağ sağlamak için kullanılır. Bu şekilde, üretilen herhangi bir fazla güç, başka yerlerde kullanılmak veya daha sonra kullanılmak üzere depolanmak üzere yeniden şebekeye yönlendirilir.

Şarj kontrol cihazı: Bu, sistem pilinin şarj edilmesinde kullanılan uygun voltajı korumak için kullanılan bir şarj regülatörüdür. Bu, pillerin aşırı şarj olmasını önlemeye yardımcı olur, çünkü bu pilleri bozabilir ve bozulmalarına neden olabilir.

 

Şebekeye Bağlı Güneş Sistemlerinin Faydaları

 

Elektrik Faturası Yok: Güneş panellerinizi şebekeye bağladığınızda, yalnızca kullandığınız fazla elektriği ödersiniz, bu nadiren olur. Ay sonunda oluşan fatura, yalnızca fazlanın geçip geçmediğini belirleme amacına hizmet eder. Elektrik kullanımı beklenen hedeften az ise şebekeye geri beslenir.

 

Bakım için kolay: On-grid bir sistemde onarımlar ve diğer önemli işlerle uğraşmak diğer sistemlere kıyasla çok daha kolaydır. En az sayıda elektrikli parçaya sahiptir ve kurulumu çok basittir. Pil gibi şeylerin olmaması, bakımı temel elektrik bilgisine sahip herkesin yapabileceği çok kolay bir şey haline getirir.

 

Kolay Senkronizasyon: Şebekeye bağlı bir sistem, dizelle çalışan jeneratörler gibi diğer elektrik biçimleriyle senkronize edilebilir. Bu, güneş enerjisi çalışmadığında sorunsuz bir şekilde yedek güç seçeneğine geçebileceğiniz için rahatlığı artırır.

 

Kar Yaratır: Fazla elektriği komşularınıza bir maliyetle tedarik ederek satmayı seçebilirsiniz. Parmağınızı bile kıpırdatmadan para kazanacağınız için bu çok iyi bir pasif gelir kaynağı olabilir.

 

Uygun Maliyetli Kurulum: Herhangi bir güneş sistemi kurmanın maliyeti ucuz değildir; ancak diğer sistemlerle karşılaştırıldığında çok daha ucuzdur ve uzun vadede büyük faydalar sağlar. Ve bundan para kazanma olasılığını düşündüğünüzde, değerli bir yatırım haline gelir.

 

 

 

Kaynak: https://pixabay.com/

Kaynak: https://muhendisgelisim.com/on-grid-ve-off-grid-sistemler/

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.