S.S.S-Revize

1-Güneşin olmadığı akşam saatlerinde sistem çalışır mı?

Hayır çalışmaz.

2-Sisteme akü takılabilir mi?→

   → On-grid şebeke bağlantılı çatı ges sistemleri paketlerimize akü bağlanmaz. Akülü, on-grid, şebeke bağlantılı, satış yapabilen veya öztüketim yapabilen sistemler için enerji depolama sistemlerine göz atabilirsiniz.

3-Günde kaç saat çalışır?

   → Yaz aylarında günlük 10 Saat. Türkiye'nin yaz-kış güneşlenme süresi ortalaması 7 saattir.

4-Kış aylarında günde kaç saat çalışır?

   → Kış aylarında günlük 4-5 Saat Kullanırsınız

5-Panellerin Kötü Hava Koşullarında Bozulma İhtimali Var Mı?

   → Hayır, Güneş paneli modelleri içerisinde hava koşullarına ayak uyduramayan hiçbir cihaz bulunmamaktadır. Kötü hava koşullarına dayanıklıdır. Çünkü bu cihazlar direkt olarak güneşle temas ediyor ve açık alanda kalıyorlar. Açık alanda kaldıkları için ise bu koşullara ayak uydurabilecek şekilde üretiliyorlar. Diğer türlü hiçbir şekilde verim alınamazdı. Ancak sizler belli dönemlerde bakımlarını yaptırmalısınız. Ayrıca firmalar belli bir süre zarfı için size güvence de veriyorlar. Bu gayet önemli bir konu olarak göze çarpan ilk şeylerden birisidir. Onun için; Sağlamlığı ve pratikliği, Güvenliği ve maddi kazancı, Doğaya uyumu ve çevreye zararsızlığı, Yenilenebilir bir enerji oluşu ve sizi uğraştırmayışı, gibi nedenlerden dolayı bu hizmetten faydalanmanız gayet önemli bir unsur.

6-Güneş Panellerinin Doğaya Nasıl Bir Faydası Var?

   → En iyi güneş paneli markası sizlere verimli bir hizmet sunarak doğaya da büyük katkı sağlamış olacaktır. Bazı markalar kaliteli bir hizmet sunamadığı için gereksiz bir malzeme kullanımına gitmiş oluyorlar. İyi bir hizmet almanız sonucunda sizler yenilenebilir bir enerjinin farkına varmış oluyorsunuz. Diğer türlü seçeneklerde dünyanın kaynakları tüketiliyor ve bu şekilde ise havaya zararlı gazlar salınmış olunuyor. Dünya ise bu gibi nedenlerden dolayı küresel bir ısınmaya doğru hızlı bir şekilde gitmiş oluyor. Onun için alacağınız hizmet hem sizler için hem de doğa için büyük bir önem taşıyor. Güneş paneli fiyatları ödediğiniz elektrik faturalarıyla kıyaslandığında belli bir döneme yayacak olursak kesinlikle cep yakmıyor.

7-On-grid ve off-grid ne demek?

   → On-grid: Şebekeye bağlı, Off-grid: Şebekeye bağlı değil demektir


8-Öz tüketim ne demek?

   → Öz tüketim, şebekeye bağlı ama üretilen elektriğin şebekeye verilmediği sistemdir.

9-Çağrı mektubu ne demek?

   → Çağrı mektubu, lisansız elektrik üretimi tesisi kurmaya hak kazandığınızı bildiren ruhsattır. Bu evrak üstünde kurulacak tesisin şartları açıkça yazmaktadır. Gesler için çok önemli bir evraktır. Niçin çağrı kelimesi, çünkü bu evrak sizi tesis kurmaya ve sözleşme imzalamaya davet ediyor çağırıyor.

10-Solar inverter nedir?

   → Solar inverter, güneş enerjisi santrallerinde paneller aracılığı ile üretilen DC elektrik enerjisini AC elektrik enerjisine çevirir. İnverter sayesinde kullanacağınız veya şebekeye vereceğiniz elektrik enerjisinin gerilimi, frekansı, kalitesi istenen seviyeye getirilir. Üstelik solar inverterlerin sahip olduğu teknolojik ve dijital özellikler santralin izlenmesi, enerji verimliliği, güvenlik, gelecek teknolojilere entegrasyon (enerji depolama, elektrikli araç şarj istasyonları, akıllı ev uygulamaları vb.) gibi birçok noktada bizlere yardımcı olur.

11-Güneş Enerjisi Santralleri (GES) çatılarda yangına neden olur mu? Solar İnverterlerin rolü nedir?

   → Doğru işçilik ve doğru malzeme seçimi ile kurulan GES’lerde yangın riski yok denecek kadar azdır. 2018 yılında Almanya’da yapılan bir çalışmaya göre GES kaynaklı yangın oranının %0.0006'dan daha düşük olduğu görülmüştür. Bu da GES kaynaklı yangınların neredeyse yok sayılabileceği anlamına gelmektedir. Solar inverterler son derece güvenilir ürünlerdir.

12-Sözleşme gücü nedir?

   → Bir kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen kurulu gücün kullanım faktörü ile çarpılmış halini ifade eder. Meskenin elektrik projesinde belirtilen kurulu gücün, kullanma faktörüyle çarpılmasıyla hesaplanır. (0,6). Sözleşme gücü, meskende bulunan elektrikli aletleri çalıştırabilmesi için bu aletlerin toplam gücüne göre belirlenmektedir. Kısacası meskenin ihtiyacı olan ve kaldırabileceği güce göre hesaplanır.

13-Fizibilite nedir ve kurulacak yer için yapılmasının önemi ve faydaları nelerdir ?

   → Fizibilite, “yapılabilirlik”, “olabilirlik”, “uygulanabilirlik” gibi anlamlara gelmektedir. Fizibilite raporu bir proje, iş veya yatırıma başlamadan önce ekonomik, teknik ve finansal araştırmaların yapılması, bu araştırmaların sonucunda yatırımın karlı olup olmadığını ortaya koyan rapor çalışmalarıdır. Güneş enerji sistemleri için de oldukça önemlidir ve işe başlamadan yapılması gereken en önemli unsurdur. Bu sayede belli başlı teknik veriler ile kurulacak yerin iklim koşulları, kurulacak yerin güneşlenme ve radyasyon oranının hesaplanması, hangi ay ne kadar elektrik üreteceğinin hesaplanması, yatırımın net olarak kaç senede kendini amorti edeceği, kurulacak panellerin ve konstrüksiyonun çatıya nasıl montajlanacağına dair 3 boyutlu çizimler sistem kurulumuna başlamadan önce net bir şekilde hesaplanmaktadır. Oluşan fizibilite raporunu inceleyerek sistemin sizin için mantıklı olup olmadığını kendiniz de değerlendirebilirsiniz.

14- Bölgede elektrik kesilirse ges kurulu evde de elektrik kesilir mi?

   → Evet. Şebekeye bağlı on-grid sistemlerde şebekeye göre hareket etmektedir. Dağıtım şirketi tarafından zorunlu olarak sistem bu şekilde ayarlanmaktadır. Dağıtım şirketi tarafından yapılan bakımlar için elektrik kesilmiş ise ve sizin sisteminiz kesilmezse şebekeye elektrik vereceğinden bakım yapacak olan dağıtım şirketi personeli elektrik akımına kapılabilir. Bu sebeple şebekede elektrik kesilirse sizde de kesilecektir.

15- Sisteme jeneratör veya ups bağlanır mı?

   → Evet inverter seçimine göre her ikisi de bağlanabilir. Elektrik kesildiği an otomatik çalışabilirler.

16- Kurulu sistem gücünden daha fazla elektriğe ihtiyaç duyarsam ne olur?

   → Daha fazla elektrik ihtiyacı duyulması durumunda inverter bu talebi otomatik algılar ve otomatik olarak duyulan elektrik ihtiyacını şebekeden alıp eve verebilir. Bu esnada elektriğinizde herhangi bir kesilme yaşamazsınız.

17- Paneller fırtınalı havada uçar mı? Dolu yağdığında zarar görürmü?

   → Paneller yüksek basınçlara dayanıklıdır. Taş tarzı sert cisim atılmadığı sürece kırılmazlar. Panel kurulumu mühendisler tarafından hesaplanmış taşıyıcı hesaplarına göre monte edilmektedir. Bu sebeple bulunan yerin rüzgar, fırtına ve kar yükleri hesaplanır. Dolayısı ile herhangi bir uçma veya yerinden sökülme olmamaktadır.

18- Düz çatıya kurulmuş paneller dışarıdan gözükür mü?

   → Düz çatı üzerine kurulan paneller parapet hizasını geçmediği için dışarıdan gözükmemektedir.

19- Sistem çalışırken ses yapar mı?

   → Hayır sessiz çalışırlar.

20- 10 kw lık sistem hangi elektrikli cihazları çalıştırır? Kw hesabı nasıl yapılır?

   → 10 kWp’lik bir sistem evlerde standart zamanlarda ve standart olarak kullanılan (kliman dahil) bütün cihazları çalıştırabilecek güçte bir sistemdir. (güç değerinin ne kadar saat ve hangi aletlerin aynı anda çalıştırılması gibi etkenlerde değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır). Yıllık bazda bakıldığında ortalama (epdk tarifelerinin ortalaması alındığında) aylık 1.000 TL lik bir elektrik faturasına eş değer olmaktadır. 10 kW lık bir sistem güneş olduğu sürece bir saatte üreteceği maksimum güç anlamına gelir.

21- Kiralık ev çatısına sistem kurulabilir mi?

   → Evet. Minimum 2 yıllık kira kontratı olması şartı ile ev sahibinden muvaffakatname alınarak kurulabilir.

22- Bir sistemi iki ev paylaşabilir mi?

   → On-grid sistemde her başvuru için bir elektrik sayaç aboneliği istenmektedir. Sayaç aboneliği hangi eve aitse o ev kullanabilir.

23- Ges kurulumu için elektrik abonesi olmak zorunda mıyız?

   → Evet aboneliği olmayan meskenler başvuru yapamaz.

24- Ges sistemi başka bir eve taşınabilir mi?

   → Sistem teknik olarak taşınabilir. Ancak mevzuat gereği bazı kısıtlamalar olabilir.

25- Kurulu sistem gücü daha sonra artırılabilir mi?

   → Evet. Sözleşme gücünü aşmamak kaydı ile güç artırımı talebi ile sistem gücü artırılabilir.

26- En fazla kaç kw sistem kurabiliriz?

   → Sözleşme gücünüz kadar sistem kurabilirsiniz. Sözleşme gücü elektrik faturanız üzerinden yer almaktadır.

27- Mahsuplaşma nasıl yapılır?

   → Sistem ile yerleştirilen çift yönlü sayaç bulunmaktadır. Bu sayaç sizin ürettiğiniz ve tükettiğiniz elektrik miktarını ölçer. Aylık olarak dağıtım şirketi bu üretim / tüketim değerlerinizi kaydeder. Üretiminiz tüketiminizden fazla ise üretim miktarı kWh bazında tüketim değerinden düşülerek kalan miktar için dağıtım şirketi sizin hesabınıza fazla üretim ücreti için ödeme yapar. Tüketiminiz üretiminizden fazla ise tüketim miktarı kWh bazında üretim değerinden düşülerek kalan miktar için dağıtım şirketi size ödemeniz için fark faturası keser.

28- Fazla elektrik üretirsem nasıl ve hangi ücretten satabilirim?

   → Aylık mahsuplaşma sonrası üretiminiz tüketiminizden fazla ise üretim miktarı kWh bazında tüketim değerinden düşülerek kalan miktar için dağıtım şirketi sizin hesabınıza fazla üretim ücreti için size verdiği tarife fiyatı üzerinden ödeme yapar. Kısacası şuanki mevzuata göre hangi fiyattan elektriği satın alıyorsanız o fiyat üzerinden satabiliyorsunuz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.